söndag 17 oktober 2010

Söndagen den 17:e oktober 2010

Hej på er, så var åter en helg till ända men lite har jag fått gjort, planterat lite lökar i trädgården, plockat undan för vintern och skördat mina vindruvor i växthuset. Det blev inte lika många druvor i år, beskärde dem för hårt och för sent i våras. Två liter gröna och en liter mörkröda, så nu blir det sallad med vindruvor i hela veckan och det är så gott.
I trädgården blommar rosor, höst astrar och kärleksblomster för fullt, första frosten har kommit och träden har vackra färger. Luften är kall och klar och man blir lycklig av att vara ute och sen få komma in i värmen.

Höst aster.

Det är alldeles rätt att mina fyrfotade vänner (hästarna) hjälper mig med att göda rosorna, på våren lägger jag på ett lager med hästgödsel och täcker med bark. Sen har vi väldigt tacksam jord för rosor, både blålera och gullera blandat med bra dränerad jord. Jag beskär dem väldigt lite, de får växa rätt fritt, förutom när sambon tröttnar och tycker det är i vägen då åker häck saxen fram,inte alla som har haft rosor som är boll klippta........men de blir väldigt fina året efter.
Höstbild tagen från hästhagen.
 
Ha nu en bra vecka med er alla, jag har lagt in några av mina favorit bloggar som ni säkert sett, jag fick av mina mamma i födelsedagspresent boken som Anette med bloggen Lantliv har skrivit, den är helt underbar jag hittar nya saker i den varje gång jag bläddrar i den. Vi hörs och ses igen!
MVH
Ulrika

tisdag 12 oktober 2010

Tisdagen den 12:e Oktober 2010

Kära ni som läser min blogg, ursäkta att det tagit ett tag mellan inläggen, men jag har varit iväg ett tag och inte hunnit med, får kanske kompensera detta med några tätare inlägg i nästa vecka. Idag blir det lite att läsa om en av mina rosor igen, jag har över tjugo olika sorter och flera av några. Min önskelista på flera är lång, har lappar lite här och var på namn på olika rosor som jag sett och tycker att de är helt bedårande, så bra det är med kamera i mobilen då, ser man en ros hos någon, fotar man och sen hem och kolla i olika rosböcker eller på nätet på vad det kan vara för sort ibland hamnar de på önskelistan och någon kan man inte låta bli att köpa direkt.

LICHTKÖNIGIN LUCIA
Ljus drottningen Lucia

Ett passande namn på denna ros, vid milda höstar kan den blomma fram till Lucia. Blommar från början med många blommor på varje gren, sen avtar detta något, men konstigt nog blir blommorna vackrare framåt sen sommaren, kraftigare i färgen, så det gör inget att det är mindre med blommor.
Rosen är en buskros, lågväxande säger en del, men inte mina, jag har dem vid stolpar och de är över två meter höga. De växer med kraftiga grenar, se nästan ut som en stam efter några år, man bör låta de växa med stöd, för deras kraftiga bladverk och stora rosor är tunga. En hårdare sommar vind kan få en gren att vika sig.
Rosen har en stor knopp och kronbladen är starkt gula med röda kanter, när den slår ut bleknar färgen på den och som utslagen är den gul.
Doften från rosen är svag, doftar som man förväntar sig att en ros ska göra, sommardoft. Detta kan man känna om man på hösten tar in den som snitt blomma, känns som man förlänger sommaren inne lite till.
Denna ros är min favorit bland gula rosor, har blivit så att jag har två av den och kan tänka mig en till då den är lätt skött och blommar så mycket under en mycket lång tid.

Jag ska försöka att åter komma på bloggen lite snabbare denna gång, hoppas att ni får en bra början på veckan.

Mvh
Ulrika